Vino, Dřevo – Tisíciletý vztah

V dřívějších dobách byly veškeré nástroje a pomůcky ve sklepním hospodařství výhradně ze dřeva, později z mědi , ale i po nástupu měděných předmětů bylo součástí skoro každého nástroje a předmětu dřevo.

Jsem tomu velmi rád, že jsme měl možnost na vlastní oči vidět nejen opravu beček , ale i jejich výrobu , měl jsem to štěstí,  že jsem se učil štípat dubové ale i akátové kmeny na stepy které později sloužili k výrobě dušek.

Na Moravě se sudy tradičně vyráběly z dubu , akátu ale i javoru nebo jasanu.

S informací,  které mám od mého Dědy Rudolfa není Dub z Moravských lužních lesů zcela ideální pro výrobu beček neboť je řídký , vzhledem k dostatku vláhy a jiných klimatických aspektů roste velmi rychle.

Sudy Barrique se vyrábí výhradně z Dubového dřeva.

Historie sudu Barrique

Sud Barrique který známe pod názvem „ Barrique Bordelaise " má své kořeny až v dávném středověku , rozměry a objem sudu není náhodný. Velikost byla uspůsobena pro možnou manipulovatelsnost jedním člověkem . Rozměry sudu jsou 95 centimetrů výška 68 cm průměr , síla jednotlivých dušek je 22 mm . Sud má objem 225 litrů a váží 48 kg.

Sudy Barrique používané v Burgundsku a Champagner mají objem 228 l a nesou pojmenování „Piece" sudy Barrique se již od 18 století prokázali jako ideální nejne pro zrání červených vín , ale i jako idelání dimenze pro námořní přepravu vína.

Snoubení Vína a Sudu Barrique

Dubové dřevo umožňuje díky jeho poréznosti , pomalý , minimální,  ale pravidlený přísun vzduchu - tento proces se nazývá mikrooxidace. Chemické uskupení vína se mění :
Aromatické a chuťové prvky nového dubového dřeva vstupují do vína , obohacují ho a přinášejí sebou intenzivnější aromatický senzorický projev.

Díky zrání vína v Barrique dochází ke zrání taninu. Tanin se stáva jemější a sladší za tento proces vděčíme mikrooxidaci a sladkým taninům obsazených v dubovém dřevě.
Barva vína získává nejan na intezitě , ale především na stabilnosti , celkový senzorycký projev:  víno je jemnější , hebší a kulatější , elegantnější, získává na komplexitě a stabilitě, čímž se zvětšuje potenciál stárnutí a doba zrání vína v láhvi se mnohonásobně prodlužuje.

POZOR pouze prvotřídní víno zráním v sudech Barrique získává na kvalitě !!

Víno, které je podloženo zelenou tříslovinou se zráním v sudech Barrique nikam neposune , právě naopak stává se z něj nekomplexní neharmonické víno bez elegance a nuanci.

Více informací k tomuto tématu naleznete v klubové sekci .
Náš online shop je bohatě zásoben víny, které zráli v sudech Barrique - nezapomeňte je ochutnat - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.