Harmonie vína a jídla

Správně, ale především vhodně zvolené víno k jídlu je základem úspěšného smyslového prožitku každého labužníka.

Vzhledem k tomu, že ne vždy máme možnost vyslechnout rady a doporučení z úst zkušeného someliéra, připravili jsme pro Vás několik rad a tipů, jak na to.
Tato koalice nic nepokazí:

  • Tučná jídla se velmi dobře doplňují se suchými víny, které mají vyšší obsah kyselin, neboť kyseliny nám pomáhají tuk trávit.
  • Jídla bohatší na kyseliny se výborně doplňují s víny bohatými na zbytkový cukr, např. asijská kuchyně a vína polosladká nebo sladká.
  • Jídla bohatá na hořké prvky se výborně doplňují se sladkými víny.
  • Tuk obsažený v pokrmech můžeme mnohem lépe strávit, pokud k takovému jídlu zvolíme hutné červené víno bohaté na tanin
  • K dezertům volíme vždy sladká vína, neboť oboustranný cukr se výborně doplňuje.
  • K slanějším pokrmům je vhodné zvolit vína s výraznějším zbytkovým cukrem, protože v tomto případě se sůl a cukr vhodně doplňují.
  • Grilované a pečené pokrmy obzvláště dobře harmonizují se silnými červenými víny, které zrály v sudech Barrique.

Nedoporučujeme:

  • Kyselina v jídle ve spojitosti s kyselinou ve víně se násobí a dochází ke tvorbě horkých dojmů.
  • Kyselina v jídle ve spojení s červeným vínem bohatým na tanin může rovněž vytvářet horký dojem.
  • Sladké jídlo ve spojení s vínem bohatým na kyseliny působí ještě sladším dojmem.
  • Slané pokrmy ve spojení s extra suchým vínem vytváří horký dojem.
  • Pokrm bohatý na horké prvky ve spojení se suchým vínem podporuje horký dojem.
  • Pokrm bohatý na horké prvky ve spojeni s vínem s větším obsahem taninu nám také způsobuje horký dojem.
  • Sladká jídla a na tanin bohatá vína se velmi špatně doplňují, neboť cukr zdůrazňuje horkou chuť taninu.
  • Slané pokrmy rovněž neharmonizují s hutnými na tanin bohatými víny.
  • Kombinace uzených jídel a extra suchého vína není rovněž vhodná.

Více informací k tomuto tématu naleznete v klubové sekci.

Navštivte náš online shop.