Dekantování vína
Podpojmem dekantace se rozumí – šetrné přelití vína s originální lahve do jiné nádoby, nejlépe do speciální dekantační nádoby – dekanteru. Cílem dekantování je oddělení tekutiny, vína, od pevné usazeniny, sedimentu. Tedy sedimentu, který se po dobu zrání vína v lahvi vytvořil. Proces sedimentu v lahvi vzniká z důvodů, že většina vysoce jakostních červených vín se pnlí do lahve bez předešlé filtrace.
Mladá vína
Mladá vína bychom neměli dekantovat, neboť jejich základním živitelem je ovocitost, která tato vína vyživuje. I v případě, že se v lahvi mladého vína vytvoří lehký sediment, neměli bychom víno dekatovat, neboť náhlý přísun vzduchu může způsobit šok.
Výsledkem je ztráta delikátních aromat.
Období částečné láhvové zralosti
V případě, že vína dosahují 2/3 jejich láhvové zralosti, může přísun vzduchu vínu nejen prospět, ale hlavně láhvovou zralost uspíšit. V praxi to znamená asi tolik, že čím je víno dále od své láhvové zralosti, o to musí být déle dekatováno.
Láhvově zralá vína
Láhvově zralá vína dekatujeme v každém případě – nejlépe dle následujícího postupu!
- Dekantační postup je nejjednodušší v případě, že dekantační sediment je usazen na dnu láhve. Proto bychom měli láhev zhruba týden před otevřením postavit, čímž poskytneme dostatečnou časovou rezervu pro usazení sedimentu na dno láhve.
- Ze všeho nejdříve připravíme dekantační karafu, vyčistíme ji. Poté do karafy nalijeme malé množství vína a řádně karafu zavíníme, čímž odstraníme případné nežádoucí aroma, vzniklé uložením karafy ve skříni, tvz. skříňový efekt.
- U láhvově zralých vín platí železné pravidlo, že jestliže dekatujeme víno příliš krátce, můžou se v plné míře projevit nežádoucí buketní aroma, jež vznikají z nedostatku vzduchu po dobu zrání vína v lahvi.
- POZOR!!! Dekatujeme-li příliš dlouho láhvově zralé víno, dochází k oxidaci vína v karafě. Jako ideální doba pro dekantování láhvově zralých vín je 10–15 minut.
Více informací k tomuto tématu naleznete v klubové sekci.
Navštivte náš online shop, kde nalezte vína vhodná k dekantaci – Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.