Přehled vín

Vína

03_haende

Kollwentz - naše jméno je zárukou kvality

Otec Anton Kollwentz zná každé víno. Sám se osobně stará o dvě třetiny celé vinice. O zbytek se stará manželka Margarete a syn Andi. Hrozny jsou sbírány na celé vinici ručně. Tím je zajištěna co nejlepší selekce přímo při sběru - do sklepa se dostanou jen zralé a zdravé hrozny. Mimochodem: naše vinice nejsou zavlažovány! Pravdou je, že v extrémně suchých letech se musíme vzdát jedné nebo druhé úrody, ale kořeny vinné révy jsou podstatně hlubší a přinášejí výraznější aroma a větší sílu do hroznů.

Bílá vína

bila-vina U bílých vín přirozeně dominuje Chardonnay. Podmínky této odrůdy předurčují pěstování v mnoha lokalitách (Tatschler, Gloria, Kreuzweingärten). Odrůda Chardonnay je stará vinná réva, která se v okolí a kolem jezera Neusiedlersee pěstuje více než 100 let. Nejlepší víno této odrůdy roste celosvětově na vápencových půdách. Tím se Leithagebirge (Litavské hory) přidávají k vinařským oblastem Champagne, Chablis a Côte d´ Or (Burgundsko).

TATSCHLER

tatschler První zmínka o lokalitě Tatschler pochází z roku 1570. V této před větrem chráněné jižní části Leithagebirge (Litavských hor) zraje Chardonnay do té nejlepší kvality na vápenatých břidličnatých půdách. Víno kvasí v malých, dubových sudech a získává plně zralé ovocné aroma, sílu a eleganci. Odrůda Chardonnay z viniční trati Tatschler je noblesní, všestranné víno, vhodné k mnoha pokrmům. Ladí v kombinaci s mořskými plody a korýši, k těstovinám a světlému masu.

Degustační poznámka: intenzivně zelenožlutá barva; kořeněné, intenzivní aroma po žlutém ovoci, brioškách, vanilce; velmi vyvážený a jemně strukturovaný, dlouhý, chuťový vjem.

GLORIA

gloria

První dochovaná sbírka o Ried Gloria, nejvýše položené vinici v Leithagebirge (Litavských horách), pochází z roku 1570. Toto Chardonnay pomalu dozrává chladem přilehlého lesa na chudé vápencové půdě. Výrazná mineralita a finesa vyzdvihuje charakteristiku vína. Chardonnay Gloria je ideálním k mořským plodům a korýšům, k těstovinovým pokrmům.

Degustační poznámky: silná zelenožlutá barva; kořeněné, intenzívní aroma po žlutém ovoci, jemný kvasnicový přívlastek, minerální; velmi vyvážený a jemně strukturovaný; dlouhý chuťový vjem.

CHARDONNAY LEITHAGEBIRGE

chardonnay Chardonnay má jako Klevner odedávna domov v Burgenlandu. Všude na světě se nejlepší vína z této odrůdy rodí právě na vápencových půdách. Takovou vápencovou půdu lze najít v Leithagebirge (Litavských horách). Souhrou s panonským klimatem vzniká chutné, elegantní víno s jemnou kořeněnou vůní.
Chardonnay se skvěle hodí ke korýšům, rybě a světlému masu. 

Degustační poznámky: silné slámově žluté; kořeněné aroma po žlutém ovoci, jemné a elegantní; silné a vláčné v ústech; harmonické k pokrmům.

STEINMÜHLE SAUVIGNON BLANC

steinmuhle-savignon-blanc

Sauvignon blanc je odrůda, jež se v Burgenlandu pěstuje od nepaměti. V pěstování vína je to všeobecně nejkomplikovanější odrůda. Klade si zvláštní nároky na půdu. Výtečně se jí daří na chudých pazourkovitých půdách - Flint, Silex. Takové půdy lze najít na viniční trati Steinmühle a souhrou s panonským klimatem Burgenlandu vzniká výrazově silné a markantní víno. Odrůda Sauvignon Blanc se rozmnožuje jen hrstkou vlastní révy, aby se nefalšovaně zajistila vysoká kvalita vína. Rozsah aroma tohoto vína sahá od paprikových lusků přes květy černého bezu až po maracuju. Ideální k rybím pokrmům, chřestu a světlému masu.

Degustační poznámky: světle slámové žluté; intenzívní aroma po květech černého bezu, exotické ovoce a angreštu; v ústech stejně intenzívně kořeněné, zároveň však elegantní; jemné kyseliny; dlouhý chuťový vjem.

STEINMÜHLE SAUVIGNON BLANC 2008 METHUSALEMSKÉ RÉVY

savignon-blanc-methusalemreben

Vínu Sauvignonu Blanc se dobře daří na hřebenu pazourkovité půdy lokace Riede Steinmühle. Po desetiletí se kořeny vinné révy prodírají pod zem metr po metru a ve stáří se réva stává mohutná a sukovitá. Sauvignon Blanc vinné révy Metuzalém je kořenitý a silný s mimořádnou strukturou a délkou. Ideální víno pro asijskou kuchyni.

Degustační poznámka: výrazná žlutá barva; ve vůni připomíná exotické ovoce, ananas a maracuju; v ústech připomíná decentní vanilkový přívlastek, intenzivně kořeněný, harmonický zbytkový cukr, dlouhý chuťový vjem.

RYZLINK VLAŠSKÝ


Ryzlink Vlašský je nejvšestrannější odrůda Burgenlandu. Přináší excelentní vína od suchých vín, s ovocným přívlastkem až po výběr ze sladkých, suchých bobulí a ledová vína. Suchý Ryzlink Vlašský vyniká svou ovocností a elegancí. Je univerzálním vínem k nejrůznějším pokrmům potěší svoji lehkostí na všech příležitostech.

Degustační poznámka: barva je světle slámově žlutá; jemné aroma po lučním kvítí, jemné a elegantní; v chuti jemně ovocné s jemnou přirozenou kyselinou.

Červená vína & Rosé

rotweine-rose

V Burgenlandu převládá pěstování Frankovky modré a Zweigeltu. Tradiční odrůdy Frankovky modré jsou silné a kořenité, pocházející z hřebenů Steinzeiler a Eichkogelu a přinášejí prvotřídní vína jako Modrá Frankovka "Point" a "Vom Leithagebirge". Zweigelt s barvou tmavých bobulí, elegancí a hebkostí je všestranným červeným vínem, který může být použit jako Zweigelt "Föllikberg" jakož také harmonii přinášející element do Cuvées.

 

Jednou to snad říct můžeme: Anton Kollwentz byl první v Rakousku, kdo pěstoval a šlechtil Cabernet Sauvignon a svými úspěchy nastartoval řádný boom v pěstování Cabernetu. Již více než 20 let, rok co rok, se Cabernet vinařství Kollwentz prezentuje jako silné víno charakteristické pro Burgenland. Novinkou vinařství je Pinot Noir, který roste na vápencových půdách "Ried Dürr" jižního svahu Leithagebirge (Litavských hor). Na další vývoj tohoto projektu jsme již nyní velmi zvědaví!

STEINZEILER

steinzeiler

Steinzeiler získal své jméno po kamenné, vápencové půdě na jižních svazích pohoří Leithagebirges. V této oblasti se vinná réva pěstuje již více než 2800 let. Steinzeiler - nalisován z modré Frankovky (60-80%), Cabernet Sauvignon a Zweigelt. Je to silné červené víno s elegancí a šarmem z jemně pečlivě ošetřovaných starých vinic. Steinzeiler je perfektní společník k divočině, tmavému masu a sýru. Mladší ročník by se měly otevřít několik hodin před konzumací nebo dekantovat.

Poznámka k degustaci René Gabriel: velmi tmavé, hluboké červené víno s modro-fialovými reflexy. Noblesní, okouzlující buket, zcela zralý v chuti bobulí, vhodný topinkový tón, připomínající čerstvě upečený tmavý chléb a švestkovou široce rozložitou sladkost. V ústech se víno rozvine ve své plnosti a eleganci a harmonii, s bohatou finesou, hutnou hrou taninů a spěje do noblesního finále.
Světová třída!         19/20 bodů

POINT

point

V roce 1570 padla první oficiální zmínka o víně vinařské oblasti Ried Point. Naše rodina vlastní vinice v této hospodářské oblasti dříve v majetku rodiny Esterházy již od roku 1848. Tato na jih orientovaná vinice s vápencovou jílovitou půdou rok co rok produkuje malou úrodu modré Frankovky, charakterního a extraktově bohatého vína. Tato speciální Frankovka našeho vinařství vyniká především svojí pěknou vůní po ostružinách a silnou kořeněnou vůni. Univerzální víno k paštikám a masitým pokrmům. Doporučuje se otevřít láhve mladších ročníků několik hodin před konzumací nebo dekantovat.

Poznámka k degustaci: tmavě rubínově červené víno s černým jádrem; aroma po černých bobulích; bohatý extrakt, skvělá ovocná sladkost; zralý, perfektně spojený tanin; Blaufränkisch (velký modrá Frankovka).

SETZ

setz

První zmínka o "Krapflried", v lidové mluvě stroze nazývaném „Setz" pochází z roku 1570, ve směru na Kleinhöflein se napojuje na Großhöfleiner Rieden. Lokace "Setz" nasměrovaná na Jihovýchod si od brzkých ranních hodin až do pozdního odpoledne užívá sluníčka. Hrozny modré Frankovky dosáhnou toho nejvyššího stupně zralosti. Tato zvláštní modrá Frankovka našeho statku vyniká šťavnatým třešňovým a lékořicovým aroma a silnými kořenitými nótami. Ideální ke grilovanému masu. Doporučuje se otevřít láhve mladších ročníků několik hodin před konzumací nebo dekantovat.

Degustační poznámky: tmavý rubínový granát; aroma po černých třešních, mátě a koření; bohatý extrakt, skvělá ovocná sladkost; zralý, perfektně spojený tanin; Blaufränkisch (velký modrá Frankovka).

CABERNET SAUVIGNON

cabernet-sauvignon Cabernet Sauvignon je celosvětově nejrozšířenější odrůda červeného vína. V panonském klimatu Burgenlandu zraje do té nejvyšší kvality. Při výnosu bezmála 30 hl/ha vzniká extraktově silné, elegantní víno, které dozrává v malých dubových sudech. Tento Cabernet disponuje překvapující vůní cassis s hebkým vanilkovým nádechem a optimální zralosti dosahuje po 5 až 7 letech. Cabernet Sauvignon je výtečný k divočině, hovězímu a sýru. Doporučuje se otevřít láhve mladších ročníků několik hodin před konzumací nebo dekantovat.

Degustační poznámka: fialová s černým jádrem; bohatý extrakt, s jemnou ovocnou sladkostí, perfektním taninem, skvělý dlouhotrvající chuťový vjem, víno s velkým potenciálem!

DÜRR

durr První zmínka o Ried Dürr pochází z roku 1570. Výšková poloha Ried Dürr a chlad okolního lesa ovlivňují pomalé dozrávání hroznů Pinot Noir (Rulandské modré). Charakteristická mineralita a finesa dotváří typický charakter vína Pinot na této půdě lasturnatého vápence.

Degustační poznámky: purpurově-rubínová barva; intenzivní aroma po jahodách a zralém ovoci; sametový tanin; v ústech plný a silný; strukturovaný a elegantní; dlouhotrvající chuťový vjem.

EICHKOGEL

eichkogel

Eichkogel je Cuvée vycházející z tradičních odrůd modré Frankovky (70%) a Zweigeltu (30%) z Großhöfleineru. Na jižních svazích pohoří Leithagebirg, v panonském klimatu Burgenlandu se hroznům dostává té nejlepší péče. Eichkogel dozrává v malých dubových sudech a spojuje kořenitou ovocnost bobulí modré Frankovky s hebkostí Zweigeltu. Eichkogel se znamenitě hodí k silným masitým pokrmům jako je jehněčí a steaky. Doporučuje se otevřít láhvi mladších ročníků několik hodin před konzumací nebo dekantovat.

Degustační poznámka: tmavá purpurovo -rubínová barva; plná, zralá ovocnost; zralé, silné taniny; šťavnaté víno s dlouhotrvajícím chuťovým vjemem; perfektní požitek z konzumace vína a potencionál pro další zrání.

MODRÁ FRANKOVKA Z LITAVSKÝCH HOR

blaufrankisch-vom-leithagebirge Blaufränkisch (Modrá Frankovka) je tradiční odrůda červeného vína Burgenlandu. Hrozny Frankovky zrají v panonském klimatu na jižních svazích Leithagebirge (Litavských hor) na vápencové jílovité půdě té nejvyšší kvality. Víno dozrává v dubových sudech a poté je nefiltrováno plněno do lahví. Tato Frankovka okouzlí svou ovocnou vůni bobulí a elegantní, kořeněnou vůní. Univerzální víno k paštikám a masitým pokrmům.

Degustační poznámka: silná purpurově červená barva; kořenitá ovocnost bobulí; silné, zralé taniny; hutné, s dlouhým chuťovým vjemem.

ZWEIGELT FÖLLIKBERG

zweigelt-follikberg Odrůda Zweigeltu je zkřížení odrůd Frankovky a Vavřineckého. Byla vyšlechtěna v roce 1922 profesorem Zweigeltem, po němž odrůda byla pojmenována.. Zweigelt je jedinou nově vyšlechtěnou odrůdou, jež si zajistila své stálé místo na rakouských vinicích díky své vysoké kvalitě. Elegantní víno s jemným aroma, které si můžeme vychutnat ve stejném roce, po vinobraní. Ideální ke grilovaným pokrmům, vepřovému nebo jehněčímu masu.

Degustační poznámka: silně purpurová barva; kořeněná chuť třešní; měkké, zralé taniny; lichotivý v ústech, s dlouhým chuťovým vjemem.

ROSÉ

rose Rosé se lisuje z modrých hroznů. Krátký kontakt se slupkami bobulí dává vzniknout ovocnému vínu, jehož barva může sahat od barvy slupky cibule až po silně růžovou. Toto Rosé se lisuje z hroznů Zweigeltu a Modré Frankovky. Je to univerzální víno a ideální ke grilovaným pokrmům a fondue.

Degustační poznámka: světle růžová barva jemné ovocné aroma, kořeněné a mladistvé; v ústech připomíná jemné malinové a jahodové aroma; čerstvé přírodní kyseliny uhličité; elegantní a přitom výstižný; dlouhý chuťový vjem.

Vína s přívlastkem

vina-s-privlastkem První vinobraní Trockenbeerenauslesse (výběr z cibéb) v Burgenlandu proběhlo v roce 1526. To je zároveň také první historicky podložené sklizeň odrůdy Trockenbeerenauslesse . Nejen případ pro Guinessovu knihu rekordů, stejně jako skutečnost, že vína z tohoto ročníku se pila v dalších 326 letech! Ta nejlepší vína s přívlastkem rostou v Burgenlandu neboť souhra podzimních ranních mlh a silného denního oteplení s pozitivním vlivem jezera podněcuje tvorbu ušlechtilé plísně Potrytis Cinerea. Podobná klimatická zvláštnost se kromě Burgenlandu vyskytuje pouze v několika ostatních vinařských oblastech světa. Ušlechtilá houba Botrytis cinerea proděraví slupku bobulí a bobule se začnou vybarvovat do kaštanově hnědé a zmenšovat se. Ušlechtilá plíseň změní a koncentruje obsahové látky bobulí. Tímto procesem hniloba nechává vzniknout medové a topinkové aroma. Jen zcela zralé hrozny vytváří ideální prostředí pro vznik ušlechtilé plísně Botrytis Cynerea. Panonské klima Burgenlandu působí na zralost a nechává vzniknout jedinečné ušlechtile sladké hrozny. Tato vína mohou dosáhnout až biblického věku. Jednotlivé bobule jsou pečlivě ručně sbírány.

VÝBĚR Z HROZNŮ

Naše výběrová vína disponují s jemným aroma snoubícím se s jemnou sladkostí a elegantní vyrovnanou kyselinou. Tato vína se podávají k husím játrům, sýrům s modrou plísní i k lehkým dezertům. Nejlépe se však tyto vynikající výběrová vína vychutnají jako aperitiv v horkém letním dni.

BOBULOVÉ VÝBĚRY

nase-bobulove-vybery

Naše výběry z bobulí okouzlují svým medovým aroma snoubícím se s jemnou sladkostí a elegantně vyrovnanou kyselinou vlašského Ryzlinku. Po těchto vínech se sáhne jako pro aperitiv, k husím játrům, k modrému plísňovému sýru nebo k lehkým dezertům. Tyto ušlechtilé výběry z bobulí jsou samozřejmě už sami o sobě požitkem.

Poznámka k degustaci: zlatožlutá barva; jemná vůně Botrytis; chuť po žlutém ovoci a medu; velmi vyrovnané víno s jemnou kyselinou a elegantně spojeným cukrem; dlouhý chuťový vjem.

TROCKENBEERENAUSLESEN (Výběr z cibéb)

vybery-bobuli-such-vina

Trockenbeerenauslesen (Výběr z cibéb) sjednocují grandiózní sladkost a výrazné medové aroma s finesou a pikantností. Tyto výběry se podávají jako zvláštní aperitiv nebo k husím játrům, modrému plísňovému sýru, k hutným dezertům nebo jako zlatý hřeb dobrého jídla. Výběry jsou ideální k uskladnění a k otevření láhve při slavnostní příležitosti za 30 nebo dokonce 50 let.

Degustační poznámka: silná zlatožlutá barva; med, briošky a exotické ovoce; kořenité a hlubokomyslné, přitom jemné a rozmanité; plná, elegantní sladkost; zanechává dlouhotrvající chuťový vjem; víno k meditaci

LEDOVÉ VÍNO

ledove-vino

Další specialitou sladkého vína je ledové víno. Hrozny pro ledové víno se musí sbírat ve zmrzlém stavu. Teploty při sběru se pohybují od -8 do -12°C a voda v bobulích zamrzá v malé ledové krystalky. Při lisovaní těchto zmrzlých hroznů se získává jen velmi malé množství koncentrovaného moštu. Z toho vzniká vysoce jemné, ovocné ledové víno se silnou sladkostí a pikantní kyselinou.

Poznámky k degustaci: světle žlutá barva; vůně po exotickém ovoci, po žlutém ovoci - ananas, liči a maracuja; velmi vyrovnané s jemnou kyselinou a elegantně spojeným cukrem; dlouhotrvající chuťový vjem.