DOMAINE HUGO
Milan Bartošík
CZ - Velké Bílovice
Belegrady
T | +420 775 593 698
E | hugo@domainehugo.cz
W | www.domainehugo.cz

Dekantování vína

Podpojmem dekantace se rozumí – šetrné přelití vína s originální lahve do jiné nádoby, nejlépe do speciální dekantační nádoby – dekanteru. Cílem dekantování je oddělení tekutiny, vína, od pevné usazeniny, sedimentu. Tedy sedimentu, který se po dobu zrání vína v lahvi vytvořil. Proces sedimentu v lahvi vzniká z důvodů, že většina vysoce jakostních červených vín se pnlí do lahve bez předešlé filtrace.

Mladá vína


Mladá vína bychom neměli dekantovat, neboť jejich základním živitelem je ovocitost, která tato vína vyživuje. I v případě, že se v lahvi mladého vína vytvoří lehký sediment, neměli bychom víno dekatovat, neboť náhlý přísun vzduchu může způsobit šok.
Výsledkem je ztráta delikátních aromat.

Období částečné láhvové zralosti


V případě, že vína dosahují 2/3 jejich láhvové zralosti, může přísun vzduchu vínu nejen prospět, ale hlavně láhvovou zralost uspíšit. V praxi to znamená asi tolik, že čím je víno dále od své láhvové zralosti, o to musí být déle dekatováno.

Láhvově zralá vína


Láhvově zralá vína dekatujeme v každém případě – nejlépe dle následujícího postupu!

  • Dekantační postup je nejjednodušší v případě, že dekantační sediment je usazen na dnu láhve. Proto bychom měli láhev zhruba týden před otevřením postavit, čímž poskytneme dostatečnou časovou rezervu pro usazení sedimentu na dno láhve.
  • Ze všeho nejdříve připravíme dekantační karafu, vyčistíme ji. Poté do karafy nalijeme malé množství vína a řádně karafu zavíníme, čímž odstraníme případné nežádoucí aroma, vzniklé uložením karafy ve skříni, tvz. skříňový efekt.
  • U láhvově zralých vín platí železné pravidlo, že jestliže dekatujeme víno příliš krátce, můžou se v plné míře projevit nežádoucí buketní aroma, jež vznikají z nedostatku vzduchu po dobu zrání vína v lahvi.
  • POZOR!!! Dekatujeme-li příliš dlouho láhvově zralé víno, dochází k oxidaci vína v karafě. Jako ideální doba pro dekantování láhvově zralých vín je 10–15 minut.


Více informací k tomuto tématu naleznete v klubové sekci.

Navštivte náš online shop, kde nalezte vína vhodná k dekantaci – Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

PLÁN DEGUSTACÍ

Bosch Fresch Festival Plzeň 
20 -22.5 Rakouská vína u Hlavního vinařského Parnera festivalu společnosti VIA VINI

23-25.5 Weinprague 2016 Expo Letňany
Rakouská Sekce prezentujeme vinařství : Schwarzbock, Umathum, Kalmuck a Atzberg.

Rádi byste ochutnali skvělá nejen rakouská vína? Rezervujte si Degustaci s Hugem

 

VÍNO MĚSÍCE

Hugův refresh přichází...

Nechte se zlákat letními chutěmi a lehkostí Hugova refreshe. Objevte pět druhů šumivých vín, které odpočívaly a čekaly na svou správnou chvíli až 60 měsíců.

 

 

Hugovy pohlednice

http://www.bonverdakartproject.com

vinozrakouska.cz

krajbezestresu.cz